Vad är egentligen brottmål?

02 januari 2020 william_eriksson

Det finns en mängd olika former av brottmål. Som det framgår av namnet så handlar brottmål om just brott. En juridisk tvist skiljer sig från brottmål då det alltid finns vad som kallas en grund i talan och den grunden är ett brott. Exempelvis en misshandel eller sexualbrott. Det som också ligger bakom är just att det finns en polisanmälan. En tvist kan istället vara om två parter inte kommer överens om en skuld eller tvister inom en familj. Är du osäker på om det är brottmål eller tvist så finns det möjlighet att ställa frågor kring Brottmål i Malmö.

 

Exempel på brottmål

Vad klassificeras som brottmål och vilka instanser hanterar dessa? Det finns en hel del brott som hamnar under klassificeringen brottmål. Är man osäker på vad som gäller är det alltid bäst att vända sig till en jurist eller en advokat. Det vanligaste är att brottmål faller under följande.

  • Rena våldsbrott såsom misshandel och mord.
  • Sexualbrott, allt från grov våldtäkt till sexuella övergrepp
  • Rån och stöld
  • Narkotikabrott faller också under brottmål
  • Skattebrott och andra ekonomiska brott
  • Trafikbrott, vilket inkluderar om du kört för fort
  •  

 

Instanser som hanterar brottmål

När det kommer till brottmål så börjar det alltid hos polisen som tar emot anmälan. Polisen gör sen en utredning där den som är utsatt för brottet genomgår ett förhör, men även den anklagade och vittnet. Åklagaren tar beslut om brottmålet ska drivas vidare. 

Det är Tingsrätten som hanterar brottmålet i första hand och då du får en representant och den åtalade en försvarsjurist eller advokat. Domaren kommer att ställa frågor och sen kommer det ske en överläggning om eventuellt straff, det avgörs av bevisningen. I händelse av att straff ska tilldömas kommer det att förkunnas antingen på plats eller senare. Tingsrätten är första instans och det går att överklaga till Hovrätten.

Fler nyheter