Vem ansvarar för skyddsjakt?

14 november 2019 admin

När det kommer till skyddsjakt är det Naturvårdsverket som är den ansvariga myndigheten. Det är dock Länsstyrelsen som har delegerats uppgiften att besluta om skyddsjakt. Detta då det i Sverige finns en decentralisering för att den som är närmst har den bästa kunskapen om vad som behövs. Det är dock ofta så att själva jakten görs av företag. Så exempelvis finns det företag som sköter skyddsjakt i Gislaved och ett annat företag som tar hand om det i Karlskrona. Den som vill ansöka om skyddsjakt ska dock vända sig till sin Länsstyrelse för tillstånd.

 

 

När kan skyddsjakt bli aktuellt?

 

Det finns i enlighet med jaktförordningen vissa krav som ska uppfyllas för att skyddsjakt ska beviljas. Det är inget godtyckligt och det räcker inte med att säga att man har besvär. För att skyddsjakt ska beviljas ska något eller några av fyra följande alternativ uppfyllas.

 

  1. Hänsyn till hälsa och säkerhet eller allmänintresse. Det inkluderar ekonomiska intressen eller så ska skyddsjakten ha en positiv inverkan för miljön.
  2. Flygsäkerhet. Flyg kan hotas av exempelvis fåglar och då kan det vara aktuellt med skyddsjakt.
  3. Förhindra skador på grödor, växter, boskap, vilda djur, vatten eller egendom.
  4. Skydda vilda djur och växter eller bevara livsmiljöer.

 

Inte bara Sverige som bestämmer

 

Sverige är med i EU och EU kan också reglera vad som ska gälla. Det är då det kan vara av vikt att skydda vissa miljöer och arter internationellt. Sedan kan det även förekomma exempelvis licensjakt som skiljer sig från skyddsjakt. Licensjakt handlar om rovdjur. Här kan det vara björn, varg eller exempelvis lodjur. Det är strikt reglerat och den som jagar olagligt kan få hårda straff. De flesta jägare är mycket måna om den biologiska mångfalden och jakt är ett naturligt sätt att bevara den. Om en djurart blir för många i antalet kan det hota övriga djurarter eller så börjar smittor att spridas. 

Fler nyheter