Utredning och planering
Innan alla typer av byggnationer startar sker alltid en utredningsfas där man tar reda på förutsättningarna för projektet och vilket mål som man har med det. Det gäller antingen det är ett trädäck som ska byggas eller en hel stadsdel. När det gäller större projekt kan man bara göra så gott man kan när det till exempel gäller VVS projektering. Hur noga man än är med att göra alla slags undersökningar kan man ändå stöta på överraskningar när man sätter spaden i marken. Kanske finns det rester av gammal byggnation eller så ser inte kopplingspunkterna till det kommunala nätet ut så som dokumentationen visar, och det är mycket vanligt när det gäller VVS projektering.
VVS projektering – vad är det?
Ofta när man hör VVS tänker man på vatten och avlopp, men när det gäller VVS projektering så är det inte enbart vatten och avlopp som man arbetar med. Allt som man vill frakta i rör under mark ingår i det man kallar VVS projektering, och det kan förutom vatten och avlopp handla om tryckluft, värme och kyla, olika system för luftbehandling av olika slag samt styrning och övervakning.
Påverkan på projektet och omgivningen
En VVS projektering innebär aldrig att man enbart tänker på projektet, utan hänsyn måste tas till ett antal kringfaktorer. För allt som ska ledas i rören krävs en tillförsel och en utförsel. Det gäller såväl det som leds i rör till gemensamma uppsamlingsplatser som återvinningsverk eller det som ofrånkomligt kommer ut i den gemensamma miljön. Såväl i utredningen som utförandet och uppföljningen, eller besiktningen, bör man hålla ett öga på vad man tillför området som inte ingår i projektet. Och allt detta ingår i vad man har som rutiner i en VVS projektering. Det ska vara hållbart, miljövänligt, enligt lagar och regler samt med fokus på så låg energiförbrukning som möjligt.