Obligatorisk skola i Svedala

22 mars 2021 patrick_pettersson

Vissa saker i livet är inte förhandlingsbara. Som till exempel att betala skatt eller ställas inför rätta om man blir åtalad. Eller gå i skolan. I Sverige har vi en lång tradition av skolplikt i grundskolan. Det innebär att det inte är valfritt. Alla barn måste enligt lag gå i skolan upp till och med nionde klass. De föräldrar som inte lever upp till detta kan rent juridiskt straffas med vite. Det vill säga en form av böter. 

När barnet sedan gått ut nian är skolformen frivillig. Det gäller överallt. Allt från en skola i Svedala i söder till en skola i Kiruna i norr. Det är inget tvång att gå gymnasiet utan det får ungdomar (eller egentligen föräldrarna) bestämma själva.  

Däremot går det att argumentera för att det finns ett indirekt tvång även om skolformen enligt lagen är frivillig. För den som väljer att inte gå gymnasiet väntar en oerhört snäv arbetsmarknad. Du kommer inte bli populär bland arbetsgivare om du inte har en gymnasieexamen. På många sätt är det en biljett in i samhället och ett funktionellt liv. Så någon frivillighet kanske det faktiskt inte ska pratas om. 

 

 

Utmaning för både skola och elev

Man kan tycka vad man vill om det. En del menar att gymnasiet inte är för alla. Att för de som har haft det oerhört tufft i skolan, både socialt och kognitivt, borde det finnas andra alternativ. Men tyvärr är systemet utformat på ett sådant sätt att det i mångt och mycket är arbetsgivarna som har makten. 

Därför blir gymnasiet en stor utmaning för många unga människor och dessvärre ofta ännu ett i raden av flera misslyckanden. Det blir ännu en grej man inte klarar av. Här finns troligen många förklaringar till psykisk ohälsa bland unga. Det är en mycket stor utmaning för skolan att ta sig an dessa elever.   

Fler nyheter