Kan det vara vägglöss?

31 januari 2021 william_eriksson

Det kan hända att du plötsligt upptäcker att du har fått något som liknar myggbett på kroppen, en röd svullnad som svider och kliar. Kanske upptäcker du också små svarta prickar på lakanen eller på golvet runt sängen. Då är det troligt att du har fått vägglöss.

De här krabaterna är ungefär en halv centimeter i storlek, platta, gulbruna och väldigt ljusskygga. Därför kommer de helst fram på natten, för att suga blod från människor. Det innebär att du också kan hitta små, små blodfläckar i din säng eller på dina kläder. 

Vägglössen bor i sängbottnar, resväskor av tyg, klädhögar och i stoppade möbler. De kan också gömma sig i golvspringor och i sprickor i väggen eller tapeten. Vägglöss kan också hålla till i klockor, elektronikprylar och eluttag, så håll utkik.

 

Inte farligt, men väldigt obehagligt

Vägglöss är inte farliga, men de är både obehagliga och svåra att utrota. Så fort du upptäcker att du har fått vägglöss ska du kontakta någon som kan hjälpa dig att bli av med problemet. Du kan exempelvis kontakta: https://www.svenskskadedjurssanering.se/vagglossJu fortare du får hjälp med skadedjuren, desto mindre risk är det att de objudna gästerna sprider sig i ditt hem, eller i värsta fall till grannen.

 

Hur gick det till?

Förmodligen har du eller någon i ditt hushåll fått med vägglössen vid en resa utomlands eller med en begagnad möbel. Tyvärr blir vägglöss vanligare och vanligare i Sverige. Detta på grund av att vi reser mer till andra länder och eftersom det har blivit populärare att köpa möbler på second hand, loppis och hemsidor som Blocket.

Om du bor i en hyresrätt eller i en bostadsrätt ska du säga till hyresvärden eller föreningen så fort du upptäcker vägglössen. När andra i huset är förvarnade och kan de hålla utkik. Då kanske de slipper få in vägglössen hos sig.

Fler nyheter