Hur man hanterar mat

06 november 2019 admin

Vid all hantering av mat hos tillverkare finns det hygienregler som strikt måste hållas. Det är viktigt hur mat hanteras för att vi som slutkonsumenter helt enkelt inte ska bli sjuka. Det handlar både om hur maten hanteras och hur maten förvaras. För blir det fel någonstans i produktionskedjan så kan slutprodukten bli otjänlig och till och med farlig att förtära.  

 

 

Kylkedjan

 

För att mat ska hålla den bästa kvaliteten så är det ett måste att inte bryta kylkedjan. Det innebär att kyl-och frysvaror ska hålla samma temperatur från tillverkaren, via kyltransport och fram till mottagaren. Vid varje överlämning ska temperaturen tas för att kunna notera ifall någon av aktörerna i kedjan brister. Varje aktör i kedjan bokför temperaturen vid varje tillfälle som det sker en överlämning och med jämna mellanrum gör Miljöförvaltningen stickprov med besök för att se till att alla rutiner följs korrekt. Det är även så att de bilar som utför kyltransporterna har termometrar som varnar ifall temperaturen går över eller under den önskade. Om kylkedjan bryts så kan det bli så illa att man måste kasta produkterna och det är ett onödigt svinn som kan vara förenat med stora kostnader.

 

Kyltransportörer

 

Det är många bolag som utför kyltransporter men det är få som specialiserat sig på det eftersom transporterna oftast hyrs in från fraktbolag som också kör åt andra kunder. Typen av bil som transporterar kyl-och frysvaror kan variera allt ifrån specialutrustade kylbilar i form av små skåpbilar och upp till lastbilar med släp eller trailers. Men det finns också helt vanliga lastbilar som delvis isolerats och försetts med den typen av isolerande gummidraperi som ofta kan ses på kyllager. Dessa används för att hålla tätt då motviktstruckar återkommande behöver köra fram och tillbaka genom dem och systemet fungerar på samma sätt för att skydda när chauffören lastar och lossar sin last. 

Fler nyheter