Varför bör man göra en ventilationskontroll?

16 januari 2022 william_eriksson

editorial

Många saker i livet tar vi för givet. Så är det ju även med den luft vi andas när vi spenderar tid inomhus. Vi tänker ofta inte ens på det, men luften vi andas när vi är inne i våra hem bör ju vara hälsosam den också. På samma vis som vi ser till att få i oss hälsosam mat till exempel, så bör också luften vara i gott skick. 

Med en ventilationskontroll kontrolleras luften i våra ventilationssystem. Men man går också över rören, så att dessa inte är trasiga eller har något annat fel, vid en kontroll av ventilationen. För att vi inte ska få i oss dålig luft eller förorenad luft så krävs det att man då och då gör en kontroll av fastighetens ventilation. 

Frågan är bara hur ofta en sådan bör göras? Första gången som ett ventilationssystem tas i bruk ska det alltid göras en genomgång av det. Sedan brukar man säga att var tredje till sjätte år så bör man se till att göra en kontroll av ventilationen.

 

image

 

Vad är det som gås igenom vid en kontroll av ventilationen?

Det är flera saker som behöver gås igenom vid en ventilationskontroll. Bland annat kontrolleras det så att det finns instruktioner till ventilationen och skötselråd lättillgängligt. Sedan kontrollerar man att det inte finns några föroreningar eller liknande som kan spridas i byggnaden. Man kontrollerar självklart att allting fungerar som det ska och som det är tänkt att göra. Annars kommer det inte att bli godkänt i protokollet. Allting som gås igenom skrivs ned på ett papper, ett protokoll. Om det sedan skulle vara något som behöver lagas eller åtgärdas så kommer man att få veta det genom protokollet så att man kan ordna det som behövs. Bra luft inomhus är viktigt. Gör regelbundet en ventilationskontroll i ert hus.

Fler nyheter