Relining istället för stambyte

19 januari 2022 william_eriksson

editorial

Ett stambyte är kostsamt och tar väldigt lång tid att genomföra. Under ett stambyte kan man inte nyttja sin bostad och det är inte ovanligt att man måste hitta en ersättningsbostad i hela två månader då stambytet pågår. Detta beror på att även badrummet måste göras om då det inte går att byta rörstammarna utan att först slå sönder tätskikten.

Om rörstammarna inte är alltför trasiga kan man istället renovera dem och gjuta nya rör på insidan av de gamla. Tekniken kallas relining och är betydligt billigare än att byta ut rörstammarna. Dessutom går det mycket snabbare och man kan också bo kvar hemma medan renoveringen pågår. Då man vid relining låter de gamla rörstammarna sitta kvar slipper man slita upp badrumsgolvet och golvbrunnen. Med andra ord behöver man inte renovera badrummet efteråt.

 

relining

 

Ibland ingår rörfilmning i priset

Det gäller att inte vänta för länge med relining eftersom de gamla rörstammarna inte får vara i för dåligt skick. Det tar också tid att planera projektet, dock inte lika länge som ett stambyte. Är man en bostadsrättsförening eller fastighetsägare som funderar på att relina rörstammarna ska man kontakta ett företag som har detta som expertområde. Det kan vara en god idé att ta in offerter från mer än ett företag och jämföra priser. Men glöm inte att be om en specificerad offert så att man klart och tydligt kan se vad som ingår. 

Inför en relining måste rörstammarna videofilmas invändigt med hjälp av en liten kamera. Ibland ingår denna kostnad i priset, i andra fall kan man behöva köpa tjänster av ett utomstående företag. Innan renoveringen av rörstammarna sedan påbörjas är det viktigt att man skriver ett ordentligt kontrakt med ett valda företaget. Där ska det stå vad reliningen kommer att kosta och när arbetet ska vara slutfört och redo för besiktning.

Fler nyheter