Låt en elektriker i Täby el-besiktiga bostaden

17 maj 2022 jonas_olsson

editorial

Mycket av det arbete som krävs vid en renovering hemma får man själv utföra om man vill, men att dra el och utföra andra elarbeten får man inte. I stället måste man anlita en certifierad elektriker, även för de mindre sakerna som extra eluttag eller installation av spotlights i taket. Detta eftersom el är komplicerad och felaktiga elinstallationer kan orsaka bränder, men också allvarliga olyckor och dödsfall. 

En av de vanligaste orsakerna till att det uppstår bränder i hus är felaktigt dragen el och elledningar som är för gamla och inte har bytts ut. Har man ett äldre hus med gamla ledningar kan det därför vara klokt att anlita en elektriker och el-besiktiga huset. Då får man veta om elledningarna måste bytas och om elsystemet behöver byggas ut. Idag används många fler elslukande apparater och gamla elsystem är sällan rätt anpassade.

 

elektriker

 

Anlita en certifierad elektriker

Hur mycket det kostar att anlita en elektriker i Täby beror på arbetets omfattning, men priserna kan också skilja mellan olika elektriker. Därför ska man alltid ta in minst två offerter innan man bestämmer sig för vem man ska anlita. Fast den elektriker man anlitar måste också vara certifierad, för annars gäller inte hemförsäkringen om det skulle bli fel. Är det elinstallationer i ett badrum som man vill ha hjälp med måste elektrikern dessutom vara våtrumscertifierad. 

Vill man kontrollera om en elektriker har rätt behörighet kan man enkelt göra detta via Elsäkerhetsverkets hemsida. Det kan också vara bra att be om referenser från tidigare kunder och att kontrollera dessa. En seriös elektriker skriver alltid ett protokoll över arbetet och de material som används. Dokumentet får man sedan som kund behålla. Det kan vara bra att ha vid en eventuell försäljning av bostaden eller vid ett försäkringsärende eftersom det påvisar att alla elarbeten har utförts på ett korrekt sätt.

Fler nyheter