Hur organiseras en begravning i Mölnlycke?

27 november 2021 jonas_olsson

editorial

Här i Sverige, och inte minst i Mölnlycke, vänder man sig till begravningsbyråer när man har en anhörig som har gått bort. Det som står på “menyn” är antingen kremering eller kistbegravning, och begravningsbyrån hjälper såklart till med vilket som av alternativen du väljer. Precis som med ceremonin, prästen och allt annat praktiskt och jobbigt som man varken kan eller själv orkar med att göra när man mest sörjer sin bortgångne vän.

Vad man däremot definitivt inte gör på en begravning i Mölnlycke är att göra som de gör i Tibet. Åtminstone inte i begravningsbyråns regi. Där är det nämligen tradition att låta fåglar eller fiskar kalasa på den döda kroppen. Det är så man visar respekt för den döde. Genom att bokstavligt talat ge tillbaka kroppen åt naturen. Det är inte bara tradition, det är dessutom en kostnadseffektiv lösning för många fattiga. Dessutom spar det på landets resurser.

image

Bara lagliga alternativ

Men varken Sverige eller Mölnlycke är som Tibet på det sättet. Här hade man antagligen tyckt att det vore fruktansvärt vedervärdigt att behandla en död kropp på det sättet. Det skulle antagligen kunna anses som om att man skändade liket. Ingen begravningsbyrå i Mölnlycke skulle ställa upp på att organisera ett sådant arrangemang. Det är antagligen inte lagligt heller. Oavsett så är det ingenting som nämns på hemsidan: http://www.cebbegravningsbyra.se/.

Nej, det bästa är antagligen att ta det säkra före det osäkra. Så länge du inte bor i Tibet kan du nog inte låta fåglar och fiskar äta upp kroppen. Det jobbet får du i bästa fall lämna till maskarna istället. Men begravningsbyrån kommer att lova och garantera att det trots allt blir en väldigt vacker begravning. Ett värdigt avsked till den som du har älskat och brytt dig om. Precis så som det ska vara och ingenting annat.

Fler nyheter