Gasspisen – miljövänlig och ekonomisk

08 mars 2020 patrick_pettersson

För ungefär ett och ett halvt sekel sedan tändes den första gaslyktan, och 1854 lystes Stockholms stad upp av 900 stycken. Successivt tillkom allt fler användningsområden och gasspisen hittade snabbt hem i både bostäder, bagerier och restauranger. Idag drivs såklart mycket genom el istället, men gasspisen fungerar fortfarande fint i många äldre hem samt installeras flitigt på nytt i den mest moderna innerstadslyan. Automatisering och teknisk utveckling i all ära, men genom att bevara vissa saker bildas en lite mysigare stämning. Känslan av det enkla livet från förr går lätt att skapa med en detalj som denna.

 

Alla kockars självklara val

Många tycker att gasspisen är bättre på grund av den snabba effekten som man får. Så fort man justerar lågan rättar sig också värmen direkt därefter. Den omedelbara reaktionen, som blir ännu mer exakt jämfört med en elspis, är en orsak till varför gasspisen är så populär framförallt på restauranger. Ekonomiskt sett är den också ett bättre val eftersom den förbrukar avsevärt mycket mindre energi. El-spisen är nämligen det som annars drar mest ström i en bostad. Då gasspisen inte är beroende av el fungerar den dessutom även vid strömavbrott. Något som är en klar fördel. Då kan den mysiga stämningen därmed bli självklar.

 

 

En insats för växthuseffekten

Naturgas är den största energigasen i Sverige och ett fossilt bränsle som bildats för många miljoner år sedan av döda växter och djur. Jämfört med kol och olja är den snällare mot miljön och påverkar inte växthuseffekten till lika stor del. Många gasverk har idag lagt ned, men finns kvar i de större städerna. Allra flest icket eldrivna spisar finns i vår huvudstad som i vanlig ordning tar ”ledningen”. Samtliga 08:or som går i tankar att renovera, eller som bara vill reflektera över miljö och ekonomi, bör därför helt klart ta reda på mer om Gasservice stockholm.

Fler nyheter