Certifierad låssmed och låsjour

10 februari 2022 jonas_olsson

editorial

Med bra lås kan man många gånger hålla tjuvar ute men också förhindra skadegörelse i källare och trappuppgångar. Det gör också att man som boende i fastigheten känner sig mer trygg. Som bostadsrättsförening eller fastighetsägare kan det därför vara bra att ta hjälp av en certifierad låssmed och se över fastighetens samtliga lås. Lås blir också slitna och gamla och kan därför behöva uppdateras mot nya moderna med rätt standard. Inte minst för säkerheten, men också för att försäkringar ska gälla. 

Det är viktigt att de lås och låssystem man väljer är anpassade efter fastigheten. Idag finns det också smarta passagesystem som öppnas med en nyckelbricka eller blipp. De passar särskilt bra i gemensamma utrymmen i hyreshus och bostadsrättsföreningar. Skulle någon förlora sin nyckelbricka är det bara att spärra själva brickan och man slipper att byta ut alla låsen. 

 

låssmed

 

Byt till ett smart digitalt låssystem

En låssmed kan hjälpa till att projektera och hitta de låssystem som passar fastigheten bäst. Dagens certifierade låssmeder tillhandahåller även låsbara postboxar och fastighetsboxar, men också inbrottslarm. Är man en bostadsrättsförening, fastighetsägare eller ett företag som vill se över fastighetens lås och säkerhetssystem kan det vara bra att först ta in kostnadsförslag från några olika låssmeder. En seriös låssmed brukar komma ut på ett kostnadsfritt besök för att enklare kunna bedöma vilket låssystem som passar bäst och vilka eventuella säkerhetsmässiga förbättringar som måste göras. 

Som privatperson kan det vara bra att låta en låssmed se över bostadens lås varje gång man flyttar till en ny bostad. Ofta finns det förbättringar att göra, men det är också bra att låta låssmeden byta själva låset i ytterdörren. Detta eftersom tidigare boenden kan ha tappat eller lämnat ut nycklar. Får man inbrott i lägenheten och tjuven går in med nyckel är det inte alls säkert att man får ut något på hemförsäkringen. 

Fler nyheter