Behandla träden med respekt, men trädfällning kan vara nödvändigt

02 maj 2022 patrick_pettersson

editorial

Tänk dig en solig dag, eller för den delen en regnig. Du går i skogen och njuter av att höra trädens sus och att se de skrovliga stammarna sträcka sig uppåt, upp mot himlen. Det är här du mår som bäst, och du är inte ensam om det. 

Skogen är en källa till vila och meditation för många människor, och Sverige är ett land som älskar sin skog. Här finns förhållandevis många gamla sådana, även om även de har minskat. Skogen måste dock tas om hand. Trädfällning kan bli aktuellt om skogen ska brukas, men även när träden kan utgöra en fara för dem som vistas i den.

Trädfällning i din trädgård

Men inte bara skogen kan behöva trädfällning, träden i din trädgård kanske har skadats i en storm och står och lutar mer än betänkligt. Eller så har åldern tagit ut sin rätt och trädet har börjat självdö, med stora grenar som kan falla när som helst. Du kanske tänker att det där kan du fixa själv. Men det är inte så lätt som det ser ut. 

I en trädgård finns annat som inte ska skadas, ditt hus till exempel. Om du fäller ett träd och ditt hus skadas kan diskussionerna med försäkringsbolaget bli både långa och tråkiga. Som tur är finns det experter som kan detta, som kan se om dina träd behöver tas ned helt och hållet, eller om det räcker att beskära dem.

image

Respekten för trädet

Det tar många år för ett träd att växa sig stort och vackert. Och inte alla träd klarar att bli så där vackra på egen hand. De kan behöva hjälp. Och när hjälpen ändå är i farten i form av en professionell arborist, så kan den där gamla björken som sett så skruttig ut få sin sista vila. Innan den trillar och skadar det som du inte vill ha skadat.

Fler nyheter