Att spränga berg

09 april 2020 patrick_pettersson
Att spränga berg

Kanske har du någon gång funderat över hur det går till vid bergsprängning, och varför det sprängs. För de flesta av oss är detta något som vi sällan lägger märke till. Man hör avlägsna smällar och förstår att det sprängs någonstans, men sällan mer än så. Vad kallas till exempel en person som arbetar med detta? Vad använder man för sprängmedel? Är det riskfyllt? Dessa är frågor som kanske dyker upp när man börjar tänka på detta ämne lite närmare. 

 

En gedigen planering bakom

Svaret på den första frågan är att personer som arbetar med att spränga berg och sten kallas för bergarbetare. Det finns bergarbetare som arbetar med byggnads- och anläggningsarbete, och bergarbetare som arbetar i gruva. Utbildningarna är snarlika, och ofta kan man byta inriktning genom en kortare kompletterande utbildning. Skillnaderna ligger framförallt i teknik och de maskiner som används inom de respektive områdena. De bergarbetare som jobbar med bygg och anläggning arbetar allra oftast ovan jord, men när det vankas tunnelbygge får man likt gruvarbetarna utföra sitt arbete under jord. Skäl till att man behöver spränga kan vara att det ska anläggas en bro, husgrund eller väg på platsen.

 

Detta krävs av bergsprängaren

För att trivas som bergsprängare bör man trivas med att arbeta med kroppen. Det kan nämligen stundtals vara ett fysiskt krävande arbete. Man bör också vara hyfsat intresserad av teknik och maskiner, gärna jobba utomhus och fungera väl i grupp. Men det viktigaste av allt är att man inte lockas av att tumma på säkerhetsregler eller den plan som är utarbetad inför arbetet. Och så bör man inte vara rädd för att borra och spränga förstås! Det finns flera företag som utför Bergsprängning i Stockholm, vilket behövs i dessa tider när det pågår stora byggarbeten i staden. Lyckligtvis arbetar man medvetet med att minimera störningar i samband med sprängningarna.  

Fler nyheter